MADDENİN HALLERİ VE ISI
ISI
VE SICAKLIK
*Isı;
sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adıdır.
Bu durumda sıcaklıkları
eşit
iki madde arasında ısı aktarımı gerçekleşmez. Bu iki maddeden birinin
sıcaklığının diğerinden
farklı
olması hâlinde, sıcaklığı yüksek olan
maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye enerji aktarılır ve aktarılan bu
enerjiye ısı adı verilir.
(Not:
Isı bir enerji çeşididir, fakat sıcaklık bir enerji çeşidi değildir.)
*Aynı maddenin farklı
kütleleri düşünüldüğünde, kütlesi fazla olan madde daha fazla sayıda tanecik
içerir. “Maddelerin aynı sıcaklığa
ulaşması için kütlesi fazla olan
maddeye daha fazla ısı aktarılması gerekir.”
*Maddeyi oluşturan
tanecikler çarpışarak birbirlerine enerjilerini aktardıkları için her tanecik farklı
enerjiye sahip olabilir ve her çarpışmada da enerjileri değişebilir.
*Bir maddenin
sıcaklığının ölçümünde o maddeyi oluşturan taneciklerin hepsi rol oynar.
Taneciklerin enerjileri birbirinden farklı olduğu için sıcaklık ölçümü
taneciklerin ortalama hareket enerjileri ile ilişkilidir. Taneciklerin ortalama
hareket enerjilerinin göstergesi ise sıcaklık olarak adlandırılır.
Sıcaklık termometre ile ölçülür. (Not: Sıcaklık termometre ile ölçülürken ısı
kalorimetre kabı ile ölçülür.)
*Termometre sıcaklığı ölçülen
maddelerin hangisinin hareket enerjileri ile ilgili bilgi verir. Termometrede
sıcaklık 0 0 C’ yi gösterdiğinde o maddeyi oluşturan taneciklerin
hareket enerjisi sıfır değildir.
*Termometrelerdeki sıvı
seviyesinin yükselip alçalması, haznedeki sıvının ısındığında genleşmesi ve
soğuduğunda büzülmesi ile ilgilidir.
*Bir madde ne kadar çok
tanecikten oluşuyorsa toplam hareket enerjisi de o kadar fazladır. Bu durumda
tanecik sayısı fazla olanlar başka bir maddeye daha çok enerji
aktarabilir.(Not: O halde sıcaklık madde miktarına bağlı değilken, ısı madde
miktarına bağlıdır.)
*Farklı sıcaklıklardaki
iki maddeden fazla miktarda olanı daha fazla tanecik içerir ve sıcaklığı düşük
olsa bile toplam hareket enerjisi daha fazla olabilir. Bu sayede, başka bir
maddeye daha fazla enerji aktarabilir. (Not: Taneciklerin toplan enerjisine
ısı, ortalama hareket enerjilerinin göstergesine de sıcaklık diyebiliriz.)
ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖZISI
*Isı bir enerji çeşidi
olduğuna göre maddelerin ısınması da enerji aktarımı ile gerçekleşir.
*Bir gram maddenin
sıcaklığını 1 0C arttırmak için gerekli ısı miktarına o maddenin öz
ısısı denir.
*Isı birimi olan
“kalori” suyun öz ısısı esas alınarak tarif edilmiştir. 1 g suyun sıcaklığını1 0C
arttırmak için gerekli ısı miktarı 1 kaloridir.
*Öz ısı cal/g 0C
veya J/g 0C birimleriyle ifade edilir.(1 cal=4,18 joule ise suyun öz
ısısı 4,18 J/g 0C olur)
* Öz ısı madde
miktarına bağlı olmayıp maddenin cinsine bağlıdır ve tüm maddeler için
farklıdır. Bu yüzden öz ısı maddeler için ayırt edici bir özelliktir ve c sembolü ile gösterilir.
*Maddeyi oluşturan tanecikler birbirlerine
uyguladıkları çekim kuvvetleri sayesinde bir arada
durur. Bu tanecikler arasındaki çekim kuvveti çok
zayıf iken zıt yüklü iyonları ve moleküldeki
atomları bir arada tutan çekim çok kuvvetlidir. Yani
madde ısıtıldığında taneciklerin birbirinden
ayrılmasıyla madde hal değiştirebilir, fakat ısıtılan
bir bileşik elementlerine ayrılmaz.
*Tanecikler arasındaki çekim kuvvetinin büyüklüğü
maddenin fiziksel hâlini belirler. Taneciklerin enerjisi arttığında tanecikler
birbirinden uzaklaşır ve buna bağlı olarak çekim kuvveti azalır.
Bir maddede katı halden gaz
hale doğru gidildikçe:
-
Tanecikler birbirinden uzaklaşır.
-
Tanecikler arasındaki çekim kuvveti azalır.(Gazlarda yok denecek kadar az)
-
Taneciklerin hareket enerjisi artar ve tanecikler hızlanır.
-
Tanecikler düzensizleşir. Şekil, hacim gibi özellikler ortadan kalkar.
*Maddeye ısı aktarıldığında taneciklerin enerjisi
artacağından tanecikler arasındaki mesafe de artacak ve çekim azalacaktır.
ERİME – DONMA ve BUHARLAŞMA
– YOĞUŞMA ISISI
* Katı maddeler erirken çevresinden ısı alır ve alınan
ısıyı erime sıcaklığına gelmek ve tamamen erinmek için kullanırlar.
*Katı madde erimeye başladığı an sıcaklık bir süre
sabit kalır, çünkü alınan ısı katının tamamen erimesi için kullanılır.
Sıcaklığın sabit kaldığı bu sürede verilen ısı o maddenin erime ısısıdır.
*Erime ısısı erime sıcaklığındaki 1 gram saf
katı maddeyi sıvı hâle geçiren ısıdır. Her madde için farklı olduğundan
maddeler için ayırt edici bir özelliktir ve Le gösterilir. Birimi J/g dır.
* Maddenin donmak için dışarıya vermesi gereken ısıya
ise donma ısısı denir. Madde donarken geçen sürede sıcaklık yine sabit kalır. Madde
erimek için aldığı ısı ne kadarsa, donmak için aynı ısıyı geri vermek
zorundadır: Bu yüzden erime ısısı donma ısısına eşittir. (Le =Ld)
* Maddenin erimeye başladığı sıcaklığa erime noktası,
donmaya başladığı sıcaklığa ise donma noktası denir. Erime ve donma noktası
maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Aynı madde için erime ve donma
noktası birbirine eşittir. (Erime noktası = Donma noktası) Örneğin su sıfırın
üstünde sıvı, sıfırın altında katıdır.(buz)
* Aktarılan ısı kütle ile doğru orantılı olarak artar
veya azalır. O halde bir miktar maddeyi eritmek için gerekli ısı; Q= m.Le
ile donması için dışarı vermesi
gereken ısı Q= m.Ld ile hesaplanır.
*Sıvı haldeki madde buharlaşma sıcaklığına geldiğinde
sıcaklık sabit kalır.Çünkü verilen ısı maddenin tamamının gaz hale geçmesi için
harcanmıştır.
* Kaynama sıcaklığındaki 1 g saf sıvıyı, aynı
sıcaklıktaki 1g buhar hâline getirmek için gerekli
ısıya buharlaşma ısısı denir. Sıvılar
buharlaşırken aldıkları ısıyı yoğuşurken geri verirler. Bu sebeple buharlaşma
ısısı yoğuşma ısısına eşittir. Buharlaşma ısısı Lb, yoğuşma ısısı Ly şeklindedir ve Lb=Ly dir.
* Farklı maddeler farklı buharlaşma - yoğuşma ısısına
sahiptir. Bu sebeple buharlaşma - yoğuşma ısıları da maddeler için ayırt edici
bir özelliktir.
* Sıvıların buharlaşması için gereken ısı miktarı
kütleleriyle doğru orantılıdır. Kaynama sıcaklığındaki “m” gram sıvıyı
buharlaştırmak için gerekli ısı Q= m.Lb
bağıntısı ile , “m” gram buharın yoğuşarak sıvı hâle geçmesi için çevresine
verdiği toplam enerji miktarı Q= m.Ly
bağıntısı ile hesaplanır.
* Maddelerin buharlaşırken çevreden ısı alması ve
yoğuşurken çevreye ısı vermesi, günlük hayatta birçok alanda karşımıza
çıkmaktadır. Buzdolabına konulan
yiyeceklerin sulanması, yazın yolların ve mağaza önlerinin sulanması,
kesildikten sonra güneşe konulan karpuzun soğuması, kolonya dökülen elin bir
müddet sonra serinlemesi buna örnektir.
* Saf maddelerin belirli bir erime ve kaynama
noktaları vardır, fakat saf olmayan maddelerin belirli bir erinme ve
kaynama noktaları yoktur. Bu yüzden saf olmayan maddelerde kaynama süresince
sıcaklık sabit kalmaz. Örneğin suya tuz atıldığında oluşan karışımda sodyum ve
klor iyonları su moleküllerinin arasına girer ve suyun donma noktasını düşürür.
Kışın yollara tuz dökülmesinin sebebi budur.
*Sıvılara karışmış olan katkı maddeleri ise sıvının
kaynama sıcaklığını yükseltir. Örneğin suya tuz atıldığında kaynama noktası
yükselecektir. Bu yüzden yemeklere atılan tuz, piştikten sonra atılırsa daha
mantıklı bir karar verilmiş olacaktır.
ISINMA – SOĞUMA EĞRİLERİ
Isı
kaynağı değiştirildiğinde,
*Taneciklerin
birbirlerinden ayrılma süresi değişir. Daha fazla ısı verildiğinde tanecikler
birbirlerinden daha kolay ayrılacaktır.
*Erime ve
kaynama süresi değişir. Daha güçlü bir ısı kaynağıyla buz daha çabuk eriyip
kaynamaya başlayacaktır.
* Erime ve
kaynama sıcaklıkları değişmez. Isıtıcı ne kadar büyük olursa olsun su 0oC
de erir, 100 oC de
kaynar. Su miktarının artması ya da
azalması da erime ve kaynama noktasını değiştirmez.
* Erime ve
buharlaşma ısıları değişmez. Erime noktası, kaynama noktası, erime ısısı ve
buharlaşma ısı gibi özellikler ayırt edici özellikler olduğundan madde
miktarına bağlı olmayıp, maddenin türüne bağlıdır.
*Bildiğimiz gibi 0 OC’ta su donar, buz erir;
100 OC’ta su kaynar, su buharı yoğuşur. Suyun miktarı değişse bile
bu değerler değişmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder